Tentipi teltduker

Tenitipi teltduker finnes i ulike utførelser og dekker ulike behov. Her skisserer vi hva som utgjør forskjellen når du skal handle lavvo fra Tentipi.
Det er mange parametre å ta hensyn til når man skal lage en lavvoduk.
Miljø, pris, fast plassering eller kortere bruk, ect etc. Tentipi sine lavvoduker testes i mange forskjellige klima kloden rundt.
Dette for å lage gode lavvoduker som kan tåle forskjellige ekstreme værforhold.

Alle Event dukene til Tentipi har i utgangspunktet duker i 50/50 bomull/polyester. Dette er et meget godt utgangspunkt for sterke og holdbare lavvoduker.

Classic og Event

Base

Dette er Tentipi sin enkleste og minst impregnerte duk i Bomull/polyester. Duken er ment til bruk på lavvoer som skal stå oppe i kortere perioder. Duken er myk, puster godt og holder veldig lenge, men slites mer av sollys enn comfort og pro. Meget vannbestandig til å være en enkel lavvoduk

Comfort

Dette er den sterkeste av Tentipi sine lavvoduker, om man ser på rivestyrke. Denne duken holder også fargen veldig bra til tross for at den ikke er belagt.
Denne lavvoduken er ment for lavvoer som skal være raske å montere opp, og stå over perioder, men ikke hele året. Duken er har god impregnering, men er ikke brannhemmet.
Duken puster meget godt og er meget regnbestandig.

Pro

Dette er Tentipi sin best impregnerte og belagte lavvoduk. Duken er laget for å tilfredsstille offentlige krav i EU, og gjør det med meget god margin. På grunn av brannhemmingen er dette lavvoduken som skal brukes i offentlig sammenheng.
Egenskaper i denne lavvoduken er at den er laget for å tåle å stå oppe hele året, er Tentipi sin mest vannbestandige duk, og med den beste impregnering mot brann.
Den har også en brannimpregnering som er ment å vare hele dukens levetid. Duken er gjennomimpregnert, og har i tillegg et belegg utenpå som gjør duken meget vanntett, samt at dette belegget også har brannhemming. Duken holder også fargen meget godt.

Adventure

Pustende – Cotpolmex P

Meget sterkt og godt ventilerende bomull / polyester stoff som gir et mye bedre inneklima enn normalt oppnås i telt. Den beige-brune fargen skaper en varm og hyggelig atmosfære i den nordiske tipi. Som Cotpolmex Comfort (C), men med enda bedre egenskaper. Det er tettere og enda mer motstandsdyktig overfor sollys med hensyn til styrke og fargefasthet, og det har enda bedre form for stabilitet og vannavstøtighet. Med sine førsteklasses egenskaper, attraktivt utseende og fin følelse, er dette, så langt vi vet, verdens beste bomull / polyester yttertelt stoff. Ca 285 g / m2.

Pustende – Cotpolmex C

Sterkt og godt ventilerende bomull / polyester stoff, noe som gir et inneklima langt overlegen som for et vanlig telt. Den beige-brune fargen skaper en varm, hyggelig atmosfære i den nordiske tipi. Naturlig, tiltalende følelse. Mye mer holdbart og med langt bedre regnbeskyttelse enn man normalt ville forvente fra et «bomullstelt». Tåler solen minst ti ganger bedre enn lette stoffer (av hvilken som helst type). Blekes raskt i solen, men uten å bli skadet i samme grad. Råtebeskyttet. Av alle stoffene vi har testet, overgås dette bare av Cotpolmex Pro. Omtrent 275 g / m2.

Ikke pustende – Traillix P

Veldig sterkt og godt, ikke-ventilerende, grønt lett stoff av høy tetthet polyamid 66. Stoffet er lett, vanntett, ripstopforsterket, dobbeltsidig silikonbelagt og UV-beskyttet. I stedet for å spare siste gram, lot vi stoffet være noe tyngre for å gi enda mer styrke. Perfekt balanse mellom vekt og holdbarhet for lette telt i vårt utvalg av størrelser. Ca. 80 g / m2.

Ikke pustende – Traillix C

Et nøye valgt og veldig godt standard stoff. Rustet rødt, lett, ripstop-forsterket polyamid stoff, UV-beskyttet og dobbeltsidig silikonbelagt. Omtrent 53 g / m2.

Ikke pustende – Traillix B

Et nøye valgt standard stoff. Grå, ikke-ventilerende lett stoff av polyamid 6, ripstopforsterket og PU-belagt på den ene siden. Håndplukket for å være regntett selv etter langvarig bruk. Ca. 80g / m2.

Innertelt duk – lett

Ultralett, teflonimpregnert og ripstop forsterket duk, som slipper ut kondens, men forhindrer samtidig at kondens fra ytterteltet fra å trenge inn. Tilvirket av «high-tenacity» polyamid. Gyllengul. 38g/m2.

Gulvduk 120g

Lettvekts gulv spesielt sammensatt for å motstå slitasje og rifter. På bakgrunn av dette er duken belagt med et forholdsvis tykt lag av polyuretan.

Solens UV-stråler

Våre impregnerte duker er UV-stabiliserte. Våre bp-duker med en 50/50 blanding av bomull og polyester er svært motstandsdyktige mot sol, sammenlignet med tilsvarende bomullsduker. På tross av dette bør man forsøke å unngå unødvendig soleksponering av teltduken p.g.a. bomull og de fleste nylontyper (t.o.m. UV-beskyttede) degraderes av solens UV-lys.

Rifter i duken

Alle som har forsøkt å få hull på en pose chips vet hvor vanskelig dette kan være, og hvor lett hullet i posen utvider seg når man først har fått et lite hull. Dårlige teltduker vil og oppføre seg slik. Kvalitetsvarer derimot har kjennetegnes ved at et lite hull ikke får lov å utvide seg om uhellet først har vært ute. For å motvirke at et hull/en revne utvider seg har Tentipi fire ulike punkter:

• De impregnerte bp-dukene har 50% polyesterinnblanding, hvilket øker styrken betydelig.

• Silikonbelegget gir alene 2-3 ganger høyere styrke enn duker behandlet på annen måte.

  • Våre aller letteste duker er konstruert med ripstop teknikk. Dette innebærer at forsterkningstråder er ved inn i et rutemønster i duken. Eventuelle hull/rifter stoppes av disse forsterkningen, samtidig blir duken ikke for tung.

  • Fibrenes materiale og kvalitet er avgjørende. I billige bomullsduker anvendes korte fibre, som gir lav styrke. Vi anvender duker med lengre bomullsfiber. For duken på Safir lett har vi valgt «high-tenacity» polyamid. Dette er en nylonsort med en annen molekylstruktur, som gjør fibrene mer enn dobbelt så sterke som vanlig nylon.

Slitestyrken varierer enormt mellom teltene de ulike teltene i markedet. Det er faktisk vanlig å anvende duker som kun har 1/6 av slitestyrken til våre beste duker!

Når duken er utsatt for regn

For å gjøre en duk vanntett kan man velge mellom følgende alternativer:

1) Duken behandles med impregnering, som inneholder et middel som øker spenningen i overflaten av duken. Dette hindrer vanndråpene fra å trenge igjennom overflaten og inn i duken.

2) Duken behandles med et belegg som er helt vanntett. Avgjørende her er hvor godt forankret dette belegget er i de underliggende fibrene i duken. Selv de billigste dukene kan være relativt tette når de er nye, men etter en tids bruk vil forskjellen bli tydeligere.

Kondens
Impregnerte duker ventilerer ut kondensen raskt. Overflatebehandlende duker gjør det ikke. Den som ønsker å kjøpe en teltduk av et lettvekts materiale og uten innertelt kan klare seg ganske bra under visse forhold. F.eks. i et skogsmiljø, der vinden ikke kommer til å rive i teltduken, renner kondensen problemfritt ned til bakken langs duken. Ved tørt vær pleier kondens ikke å være noe problem. Et innertelt er allikevel alltid å foretrekke.

Garanti

Garanti mot materialfeil gis på duken, med 12 måneders regntetthetsgaranti. Legg merke til at en impregnert duk, uten overflatebehandling ikke er garantert regntett i kombinasjon med hard/sterk vind. Dette p.g.a. at regndråpene da treffer overflaten på duken med en så stor hastighet at de iblant overvinner impregneringens vannmotstand. Garantien dekker heller ikke skader forårsaket av et ulykkestilfelle, feilaktig/uvøren håndtering eller ved normal slitasje eller påvirkning fra solens UV-stråler.