Teknisk informasjon

Classic og Event

Det er mange parametre å ta hensyn til når man skal lage en lavvoduk.
Miljø, pris, fast plassering eller kortere bruk, ect etc. Tentipi sine lavvoduker testes i mange forskjellige klima kloden rundt.
Dette for å lage gode lavvoduker som kan tåle forskjellige ekstreme værforhold.

Alle event dukene til Tentipi har i utgangspunktet duker i 50/50 bomull/polyester. Dette er et meget godt utgangspunkt for sterke og holdbare lavvoduker.

COTPOLHEX
Tentipis klassiske bomullspolyesterlerret – prøvd og testet i flere tiår. Sterk, pustende, vannavstøtende og mykt selv i kaldt vær. Flott alternativ når flammehemming ikke er nødvendig. Dukvekt 440 gr/m2
 
EVHEX FR/C
Flammehemmende stoff laget av syntetiske fibre. Flammehemmingen er innebygd i fibrene. Vanntett med belegg. Myk i temperaturer over frysepunktet. Slitesterk og langvarig med utmerket UV-beskyttelse. Oppfyller flammehemmende standarder i de fleste land. Dukvekt 480 gr/m2
 
EVHEX FR/CFR
Flammehemmende og vanntett stoff laget av syntetiske fibre. Flammehemmingen er bygget inn i fibrene og også i belegget. Myk i temperaturer over frysepunktet. Slitesterk og langvarig med utmerket UV-beskyttelse. For land med spesielle flammehemmende standarder. Dukvekt 500 gr/m2

Adventure

Pustende – Cotpolmex P

Meget sterkt og godt ventilerende bomull / polyester stoff som gir et mye bedre inneklima enn normalt oppnås i telt. Den beige-brune fargen skaper en varm og hyggelig atmosfære i den nordiske tipi. Som Cotpolmex Comfort (C), men med enda bedre egenskaper. Det er tettere og enda mer motstandsdyktig overfor sollys med hensyn til styrke og fargefasthet, og det har enda bedre form for stabilitet og vannavstøtighet. Med sine førsteklasses egenskaper, attraktivt utseende og fin følelse, er dette, så langt vi vet, verdens beste bomull / polyester yttertelt stoff.
Ca 285 g / m2.

Pustende – Cotpolmex C

Sterkt og godt ventilerende bomull / polyester stoff, noe som gir et inneklima langt overlegen som for et vanlig telt. Den beige-brune fargen skaper en varm, hyggelig atmosfære i den nordiske tipi. Naturlig, tiltalende følelse. Mye mer holdbart og med langt bedre regnbeskyttelse enn man normalt ville forvente fra et “bomullstelt”. Tåler solen minst ti ganger bedre enn lette stoffer (av hvilken som helst type). Blekes raskt i solen, men uten å bli skadet i samme grad. Råtebeskyttet. Av alle stoffene vi har testet, overgås dette bare av Cotpolmex Pro.
Omtrent 275 g / m2.

Ikke pustende – Traillix P

Veldig sterkt og godt, ikke-ventilerende, grønt lett stoff av høy tetthet polyamid 66. Stoffet er lett, vanntett, ripstopforsterket, dobbeltsidig silikonbelagt og UV-beskyttet. I stedet for å spare siste gram, lot vi stoffet være noe tyngre for å gi enda mer styrke. Perfekt balanse mellom vekt og holdbarhet for lette telt i vårt utvalg av størrelser.
Ca. 80 g / m2.

Ikke pustende – Traillix C

Et nøye valgt og veldig godt standard stoff. Rustet rødt, lett, ripstop-forsterket polyamid stoff, UV-beskyttet og dobbeltsidig silikonbelagt.
Omtrent 53 g / m2.

Ikke pustende – Traillix B

Et nøye valgt standard stoff. Grå, ikke-ventilerende lett stoff av polyamid 6, ripstopforsterket og PU-belagt på den ene siden. Håndplukket for å være regntett selv etter langvarig bruk.
Ca. 80g / m2.

Innertelt duk – lett

Ultralett, teflonimpregnert og ripstop forsterket duk, som slipper ut kondens, men forhindrer samtidig at kondens fra ytterteltet fra å trenge inn. Tilvirket av «high-tenacity» polyamid. Gyllengul. 38g/m2.

Gulvduk 120g

Lettvekts gulv spesielt sammensatt for å motstå slitasje og rifter. På bakgrunn av dette er duken belagt med et forholdsvis tykt lag av polyuretan.

Duker

Solens UV-stråler

Våre impregnerte duker er UV-stabiliserte. Våre bp-duker med en 50/50 blanding av bomull og polyester er svært motstandsdyktige mot sol, sammenlignet med tilsvarende bomullsduker. På tross av dette bør man forsøke å unngå unødvendig soleksponering av teltduken p.g.a. bomull og de fleste nylontyper (t.o.m. UV-beskyttede) degraderes av solens UV-lys.

Rifter

Alle som har forsøkt å få hull på en pose chips vet hvor vanskelig dette kan være, og hvor lett hullet i posen utvider seg når man først har fått et lite hull. Dårlige teltduker vil og oppføre seg slik. Kvalitetsvarer derimot har kjennetegnes ved at et lite hull ikke får lov å utvide seg om uhellet først har vært ute. For å motvirke at et hull/en revne utvider seg har Tentipi fire ulike punkter:

  1. De impregnerte bp-dukene har 50% polyesterinnblanding, hvilket øker styrken betydelig.
  2. Silikonbelegget gir alene 2-3 ganger høyere styrke enn duker behandlet på annen måte.
  3. Våre aller letteste duker er konstruert med ripstop teknikk. Dette innebærer at forsterkningstråder er ved inn i et rutemønster i duken. Eventuelle hull/rifter stoppes av disse forsterkningen, samtidig blir duken ikke for tung.
  4. Fibrenes materiale og kvalitet er avgjørende. I billige bomullsduker anvendes korte fibre, som gir lav styrke. Vi anvender duker med lengre bomullsfiber. For duken på Safir lett har vi valgt «high-tenacity» polyamid. Dette er en nylonsort med en annen molekylstruktur, som gjør fibrene mer enn dobbelt så sterke som vanlig nylon.

Slitestyrken varierer enormt mellom teltene de ulike teltene i markedet. Det er faktisk vanlig å anvende duker som kun har 1/6 av slitestyrken til våre beste duker!

Regn

For å gjøre en duk vanntett kan man velge mellom følgende alternativer:

  1. Duken behandles med impregnering, som inneholder et middel som øker spenningen i overflaten av duken. Dette hindrer vanndråpene fra å trenge igjennom overflaten og inn i duken.
  2. Duken behandles med et belegg som er helt vanntett. Avgjørende her er hvor godt forankret dette belegget er i de underliggende fibrene i duken. Selv de billigste dukene kan være relativt tette når de er nye, men etter en tids bruk vil forskjellen bli tydeligere.
Kondens

Impregnerte duker ventilerer ut kondensen raskt. Overflatebehandlende duker gjør det ikke. Den som ønsker å kjøpe en teltduk av et lettvekts materiale og uten innertelt kan klare seg ganske bra under visse forhold. F.eks. i et skogsmiljø, der vinden ikke kommer til å rive i teltduken, renner kondensen problemfritt ned til bakken langs duken. Ved tørt vær pleier kondens ikke å være noe problem. Et innertelt er allikevel alltid å foretrekke.

Konklusjon

Med alle disse problemstillingene og fellene i tankene, har vi valt de duker som på den beste måten tilfredsstiller våre ulike krav og behov.

Garanti

Garanti mot materialfeil gis på duken ifht. hvert enkelt lands gjeldende kjøpsbetingelser. 12 måneders regntetthetsgaranti. Legg merke til at en impregnert duk, uten overflatebehandling ikke er garantert regntett i kombinasjon med hard/sterk vind. Dette p.g.a. at regndråpene da treffer overflaten på duken med en så stor hastighet at de iblant overvinner impregneringens vannmotstand. Garantien dekker heller ikke skader forårsaket av et ulykkestilfelle, feilaktig/uvøren håndtering eller ved normal slitasje eller påvirkning fra solens UV-stråler.